Studio Bua
Architecture & Interiors
VENETO_HOUSING_4.jpg

castellir housing, gaiarine

Located in Gaiarine, a small village in northeastern Italy, Castellir is a residential development that lies within a regional landscape defined by its agricultural matrix of small-scale vineyards, hedgerows and ditches filled with crystal clear water.

Our proposal centres around a north-south oriented “transparent” tree-lined strip that is 160 metres in length and has an average width of 25 metres. Edged by houses with front gardens, the wooded strip serves as the development’s unifying element, fulfilling an array of functions from providing a space for residents to come together, play and find shade in hot weather to acting as a buffer for heavy rain that prevents downstream flooding, as well as reducing irrigation and improving water quality.

Castellir’s homes are inspired by the simplicity of local farm types, both their buildings and open spaces. Each is constructed using locally produced materials and replete with the handiwork of local craftsmen.

Photography by Giovanni De Roia.

VENETO_HOUSING_3.jpg
VENETO_HOUSING_4.jpg
VENETO_HOUSING_1.jpg
VENETO_HOUSING_12.jpg
VENETO_HOUSING_5.jpg
VENETO_HOUSING_9.jpg
VENETO_HOUSING_10.jpg
VENETO_HOUSING_11.jpg